Studio Nicolaij | 101 Woonideeen - Studio Nicolaij

101 Woonideeen


  • 21 Jan


  • seth

De verbouwing duurde ‘iets’ langer dan Seth en Jorn hadden gedacht, maar toen stond er ook wel wat: een oud arbeiderspandje getransformeerd tot lekker licht woonhuis.

 

Wie Seth (29,  eigenaar van Studio Nicolaij,  Mediastylist, assistent-manager en modefotograaf bij (web)boetiek Tally-Ho) en Jorn (30, project manager bij communicatiebureau De Combinatie)

Waar Alkmaar

Wat Oude arbeiderswoning

Woonoppervlak 110 m2

Seth en Jorn wonen al een tijdje samen in een huurappartement in Alkmaar, als ze vier jaar geleden besluiten om een woning te gaan kopen. Ze willen iets groters, en van henzelf. Ze hebben geluk: ze stuiten op een huisje in een van hun favoriete straatjes, vol oude arbeiderswoningen. Seth: “Ook ons huis is ruim honderd jaar oud. Toen we het voor het eerst zagen, was het of we werden gelanceerd in de jaren zeventig. Allemaal schrootjeswanden, alles groen en bruin. Maar we wisten dat we hier het huis konden creëren dat we voor ogen hadden: licht, gezellig en persoonlijk. Bovendien is dit een heel leuke buurt. Iedereen kent elkaar, we zitten op vijf minuten fietsen van ons werk, de snelweg is vlakbij en achter ons liggen de bossen, waar je lekker kunt wandelen. We gingen ervoor!”

 

Populair sloopwerk

Eenmaal de sleutel in bezit, gaan de handen uit de mouwen. Kluservaring heeft het stel amper, zin des te meer: “Jorns vader is architect en ooit timmerman geweest en heeft Jorn van jongsaf aan van alles geleerd. Jorn popelde om dat nu eens in de praktijk te gaan brengen. We wilden zoveel mogelijk zelf doen, en alleen vaklui inhuren voor klussen als elektra en stuukwerk.” Het verbouwingsplan is ambitieus: de bovenverdieping wordt opengebroken, plafonds worden verwijderd zodat de originele balken en de nok weer te voorschijn komen, de badkamer moet verplaatst en het dak geïsoleerd. Ook beneden verdwijnen muren, er komen een nieuwe keuken, nieuwe vloer, nieuwe elektra, nieuw leidingwerk, en natuurlijk moet alles worden gestuukt en geverfd. “Eigenlijk bleven alleen de buitenmuren overeind, de rest moest allemaal worden vernieuwd en opgefrist. Na de overdracht hadden we drie weken vrijgenomen, we dachten dat we in die tijd wel een flinke slag konden slaan. Maar dat viel vies tegen. Toen beseften we pas waar we aan waren begonnen. Gelukkig hebben we hulp gehad van vrienden en familie; vooral het slopen van muren bleek een populaire klus!”

 

Glazen plafond 

Uiteindelijk duurt het vier jaar voor het arbeidershuisje af is. Een jaar langer dan we hadden gepland. De meeste weekenden was het werken geblazen, maar we hebben het nooit erg gevonden, wisten gewoon dat we geduld moesten hebben. We hebben ook bewust niet alle vrije tijd geklust, maar zijn af en toe leuke dingen gaan doen en op vakantie geweest. Zo bleef het leuk. Dat het zo lang heeft geduurd, had ook een groot voordeel: ook de kosten werden gespreid.” Als op de bovenverdieping de badkamer, slaapkamer en studiekamer af zijn, trekken Seth en Jorn daar in. De oorspronkelijke drie kamertjes en opbergzolder zijn veranderd in één hoge ruimte, met de badkamer die als een kubus tussen het slaap- en werkvertrek is geplaatst. “Je kunt er overheen kijken, waardoor het idee van de open ruimte bewaard blijft. Het was of we in een appartement woonden in ons eigen huis, een fijn gevoel. Het is er heerlijk licht en ruim geworden.” Om ook in de badkamer te profiteren van het gewonnen licht én van het zicht op de authentieke balken, plaatsten de Alkmaarders daar een glazen plafond. “We wilden geen open badruimte vanwege het stoom en als we een normaal plafond gemaakt hadden was de ruimte voor het gevoel erg klein geworden, dit was de perfecte oplossing.”

 

Bakstenen muur

Ook de donkere seventies-parterre is getransformeerd tot een lichte open ruimte met een zithoek, een eet- en leeshoek met openslaande deuren naar de tuin en daartussenin: een stoere hoogglanskeuken met spoeleiland. “We wilden graag betonnen werkbladen en zijkanten, maar de vloer bleek dat gewicht niet te kunnen dragen. We hebben toen gekozen voor pandomo, een stucmateriaal met betonlook, dat voornamelijk in badkamers wordt gebruikt. We waren bang dat je er misschien deukjes en beschadigingen in zou gaan zien, maar dat is niet zo. We zijn er heel tevreden mee.” Tussen de strak gestuukte wanden van de zit- en eetplek wordt de keuken gemarkeerd door de oude bakstenen muur. ”Die kwam achter de schrootjes te voorschijn; we wilden ‘m graag houden en hebben ‘m witgeverfd.” Er zijn meer authentieke elementen te zien in het huisje, zoals de trap naar boven en een sleets plankenwandje ernaast: de oude wandbetimmering steekt nu als een schilderij af tegen het witte stucwerk. Boven alle ramen  zit nog het oude glas-in-lood, “daar boffen we zo mee! Het verkeert ook nog in een goede staat, om het te beschermen hebben we er een glasplaat voor gezet.”

 

Nog een verbouwing

Het laatste project is onlangs afgerond: het opknappen van het exterieur van het huis. “We hebben de gevel opnieuw laten stuken en de donkere kozijnen geverfd.” Donkergrijs en wit werden ze, kleuren die ook binnen de basis vormen, aangevuld met de warme houtkleur van de vloer en hier en daar een kleurtje in een klein meubel of accessoire. Een vloerkleed in de kleuren van de oude glas-in-loodraampjes brengt extra kleur in de zithoek. De inrichting is een mix van oud en nieuw, strak en wat ronder. Opgeknapte stukken (een lila geverfd barok kastje, een met mangeldoek bekleedde stoel) en eigen creaties (gevonden boomstammen als salontafel) voorzien het huis van een flinke dosis verhaal en persoonlijkheid. “We hebben vrijwel dezelfde smaak, Jorn is iets meer van het moderne, ik vind het leuk om daar oude details aan toe te voegen. Doorleefde kastjes, natuurlijke materialen, ruige stoffen … het hoeft allemaal niet perfect. Het huis is precies geworden zoals we het voor ogen hadden. Het is zó fijn om hier na het werk thuis te komen, het is heerlijk licht en eigen. We zijn best trots op wat we allemaal hebben gedaan. Jorn roept weleens dat ‘ie best zin heeft in weer zo’n verbouwing, haha! Nee hoor, we zijn gek op deze plek. We blijven we lekker hier.”

 

 

101 Woonideeen uitgave November 2013

Fotostyling Daniëlle Verheul | fotografie Louis Lemaire / InsideHomepage.com

Tekst Roselle de Jong | Bewerking Monique van der Pauw